Wat te doen met verveling?
Wat te doen met verveling? Wij zochten het voor je uit:
Al van jongs af aan heeft iedereen er last van: je weet niet wat te doen, en je verveelt je.
In de kindertijd was dit makkelijk op te lossen: je moest nog maar een lego blokje vastnemen of je kon je weer bezighouden voor een paar uur. Maar tegenwoordig is dit allemaal niet zo evident. Al snel raak je verveelt en weet je niets nuttig te doen. Dit ligt vooral te wijten aan het feit dat men nu alles veel sneller gedaan krijgt dan vroeger. De oorzaak hierbij ligt vaak bij de moderne communicatie waarover iedereen nu beschikt. Vroeger moest je bijna heel het dorp omlopen voor je iemand kon verwittigen van iets. Tegenwoordig lossen we dit al op door een simpel smsje of een e-mail te versturen. Vroeger moesten mensen ook veel meer werken om iets gedaan te krijgen zoals bijvoorbeeld: de was te doen. Moderne machines vervangen dit harde labeur steeds meer en meer, waardoor de mensen veel meer tijd hebben, en zich al snel gaan vervelen.
Als je je verveelt, dan heb je meestal ook het gevoel dat je met niets ‘nuttig’ bezig bent. Mensen die zich al snel gaan vervelen voelen zich meestal ook niet nuttig. Maar verveling is juist wel nuttig: het is een moment waarbij je even bij jezelf staat. Je gaat nadenken over wat je op die moment het liefste wilt doen of het meeste nodig hebt. Verveling biedt de ruimte om te reflecteren, te dromen en toekomstplannen te verzinnen. Vaak verwachten we dat iemand anders of een hobby onze vrije tijd zal invullen, maar vaak komt dit niet overeen met wat we eigenlijk zélf willen en leidt dit tot frustratie en ongenoegen.
Tegen de verveling kan men altijd extra hobby’s, activiteiten of sociale contacten zoeken. Zolang het maar aansluit op je persoonlijke behoeften.
En als dat ‘eens niet nuttig zijn’ het beste aansluit op je persoonlijke behoefte, dan is dat prima.