Recept voor pasta


Recept voor pasta. Wij zochten het voor je uit:

Misschien heb je er nog niet eerder bij stilgestaan dat ook ‘pasta’ moet ‘gemaakt’ worden. In elk geval mag ik verzekeren dat als je een beetje handig bent het zéker lukt. MAAR, het kost wel degelijk heel wat moeite.

Een gouden tip, begin de eerste keer met een kleine hoeveelheid als test.

Volgende ingrediënten zijn voor één balletje deeg, gelijk aan zo’n 4 lasagnavellen of 35 mini-tortellini’s van doorsnede voor het dichtrollen van zo’n 5cm.

– 50gr tarwebloem
– 50gr Semola
– 1 ei
– wat olijfolie, wat water, wat zout
– bord, vork, keukenhanddoek, pastamachine, bakpapier

Er wordt meestal aangeraden de pasta te gaan maken op je werkvlak. Ok, dat is het makkelijkst maar niet om daarna terug proper te krijgen, daarom doe ikzelf kleine hoeveelheden op een gewoon bord of een grote schotel, dat daarna in de vaatwasmachine kan.

Doe de beide bloemsoorten met een snuif zout gemengd op het bord en maak een kuil in het midden.
Doe daarin een klein scheutje olijfolie en dan het ei er volledig in.
Begin de bloem in het ei te verwerken met een vork roerend. Probeer er zoveel mogelijk in te krijgen tot het je niet meer met een vork lukt. Dan begin je met je handen te kneden. De bedoeling is zoveel mogelijk zelfs alle bloem erin te verwerken. Wordt het echt niet doenbaar, doe er dan desnoods wat water bij.

Stilaan kan je het kneden. Dan kan je wel ipv op het bord op je aanrecht verder kneden, dat kneed gemakkelijker en het is niet meer zo vuil. Maak een mooi elastisch balletje. Bevochtig een keukenhanddoek en rol het balletje erin (zodat het niet uitdroogt).
Leg het zo in de koelkast voor een uurtje.

Dan halveer ik het balletje deeg, rol de ene helft terug even in de handdoek.
Zet je pastamachine op de ‘dikste’ stand, namelijk 7 waarschijnlijk.
Leg die deegbol er bovenaan op en duw er door, draai terwijl.
Doe het er zo een drietal keer door.
Dan schakel ik naar stand 5 onmiddellijk. Ook daar een drietal keer door. Steeds goed doordraaien of ‘t zijn geen mooie vellen.
Wordt je vel te lang, onhandig? Knip het gewoon door en leg het even opzij op een bakpapier met wat bloem bestrooid (tarwebloem) zodat het er niet aankleeft).
Van stand 5 naar 3, ook dat drietal keer. Dan wel naar 2 en dan naar 1.
Het is belangrijk dat je tot stand 1 gaat omdat de pasta verdikt bij het koken en je anders een dikke harde pasta hebt.
Doe daarna hetzelfde met je andere halve bol.
Leg alle vellen telkens op het bebloemde bakpapier en aanschouw je werk.
Je kan nu lasagnavellen uitsnijden, tortellini, ravioli,…
Lasagnavellen zijn de enige die je even best voorkookt vooraleer tussen je saus te leggen in de oven.
Tortellini of ravioli bijvoorbeeld moet je vullen, aan de randjes met water bevochtigen en dichtduwen.
Dan op bakpapier leggen en met bloem bestrooien. Zo kan je ze een viertal uur goed bewaren.
Nooit in de frigo leggen, ze worden slap!
Ravioli enzo doe je in kokend water, komen ze bovendrijven dan zijn ze klaar. Test eentje. Desnoods een minuutje langer.
Direct serveren, onmogelijk om lang te bewaren spijtiggenoeg.
Kan wel in de diepvries.



Plaats een reactie