Hoe je website geloofwaardiger maken?
Omdat websites het grotendeels moeten hebben van geschreven taal, is het ontzettend belangrijk om correct taalgebruik te hanteren. Een website is immers vaak een uithangbord of een visitekaartje, gemaakt om gebruikers aan te trekken en te houden. Niet iedereen is even hard bekommerd om een foutloos taalgebruik, maar sommige mensen dus wel; het zou jammer zijn om hen op je site te verliezen aan makkelijk te vermijden taalfouten.
Gebruik geen al te contrasterende kleuren voor je website, geen gekleurde letters (het vermoeit de ogen) beperk de bewegende beelden en zorg er dus voor dat er geen taalfouten in voorkomen. Bent u zo eerlijk om te twijfelen aan de spelling of de verwoording, leg de tekst dan voor aan een andere lezer. Vier ogen zien meer dan de twee die de tekst hebben gemaakt.
Voor de spelling kan je terecht op het gratis online woordenboek vandale.be. Voor grammaticale kwesties biedt http://taal.vrt.be/taaldatabanken een oplossing. Je kan je vraag naar hen mailen en binnen enkele dagen krijg je een helder en bondig antwoord terug.
Als tekstschrijver ben ik het helemaal met je stelling eens.
Alleen is het jammer dat in je bijdrage … taalfouten staan.
* ‘hard bekommerd’ moet gewoon ‘bekommerd’ zijn;
‘heel bekommerd’ kan ook, maar dan in een andere zinsconstructie;
* onlinewoordenboek wordt aaneengeschreven;
* na ‘Bent u zo eerlijk om te twijfelen aan de spelling of de verwoording,’ hoort een vraagteken, gevolgd door een nieuwe zin;
* ‘Verwoording’ bestaat niet, ‘verwoorden’ wel.
Daarnaast zijn ook de ‘stadhuiswoorden’ – zoals immers en grotendeels – storend.
Wees gerust: ik ben écht geen kommaneuker,
maar in een stukje over dit onderwerp, horen nu eenmaal geen taalfouten te staan. Toch?