Hoe oogst je mais?
Hoe oogst je mais? Wij zochten het voor je uit:
Stap 1. Kijk de mais na voor je begint te oogsten. Het zal rijp zijn na 90 a 110 dagen, afhankelijk van de soort die jij hebt. De mais zal klaar zijn om te snijden eens er een zwarte laag ontwikkeld op de plek waar de mais aan de kolf verbonden is.
Stap 2. Rij met je maaidorser door het veld om de mais op de juiste lengte af te snijden. De machine zal de moederstam en graan voor je scheiden.
Stap 3. Laat je mais onmiddellijk drogen. Dit zal ervoor zorgen dat het gemakkelijker te pellen is. Je kan het voor 2 a 3 dagen in de zon laten drogen ofwel mechanisch laten drogen voor 6 a 8 uur.
Stap 4. Droog de gepelde granen om meer vochtinhoud te verwijderen, dit zal ook beter zijn voor het bewaren.
Stap 5. Bewaar het in een schone en droge plaats, met genoeg lucht ventilatie zodat de maisoogst geen schade ondervind van de zon, regen, insecten of knaagdieren. Meestal bewaar je het in een silo, maar dat is niet echt nodig.