Hoe mosselen klaarmaken?
Hoe mosselen klaarmaken? Wij zochten het voor je uit:
Harde borstel om mee te schrobben
1 pond mosselen
1 kopje witte wijn of water
Steelpan met deksel
Afgesloten container of diepvrieszak
Stap 1: Schrob de mosselen met de harde borstel. Hiermee maak je de zand en grind op de mosselen los. Verwijder de puin rondom de mosslebaard door het los te wrikken
met je vingers.
Stap 2: Spoel de mosselen onder koud water af. Laat deze niet in het water zitten anders gaan de mosselen dood.
Stap 3: Open de schelpen van de mosselen. Gooi mosselen waarbij de schelpen al geopend zijn of gebroken zijn weg. Controleer of de mosselen nog leven door zachtjes op de schelp te klopen. Als de schelpen niet dichtgaan, gooi de mossel dan weg.
Stap 4: Giet een kopje water of witte wijn in een steelpan. Voeg de mosselen aan de steelpan toe en bedek deze daarna met de deksel.
Stap 5: Verwarm de inhoud van de steelpan op normale tot hoge temperatuur stand. Breng de vloeistof aan de kook. Zet wanneer stoom aan de randen van de steelpan ontsnapt het fornuis op een lagere stand zodat de inhoud kan sudderen totdat de mosselen beginnen te openen. Dit neemt doorgaans zo’n vijf minuten in beslag.
Stap 6: Schud af en toe de pan lichtjes zodat de mosselen goed over de pan verdeeld zijn. Hierdoor worden alle mosselen even gaar gekookt. Verwijder wanneer de mosselen openen elke mossel één per één.
Stap 7: Serveer de mosselen met schelpen en al. Gooi de mosselen waarbij de schelpen niet open gingen weg.
Stap 8: Je kunt de mosselen drie maanden lang vriezer bewaren. Plaats de mosselen in een afgesloten container of in een diepvrieszak en voeg het aftreksel van de mosselen toe. De mosselen kunnen, mits bewaard in een afgesloten container, maximaal drie dagen in de koelkast bewaard worden.