Hoe moet je forel roken?
Hoe moet je forel roken? Wij zochten het voor je uit:
Stap 1. Vul de grote pot met water en doorweek de houtspanen. Experimenteer met verschillende soorten houtspaan om vast te stellen welke het best bij jouw smaak past. Voor vis, geven fruit houtsoorten zoals appel of kersen meestal een excellente smaak.
S
tap 2. Doe houtskool in de pan van je roker (soort grill om eetwaren in te roken) en doorweek het met aansteker vloeistof om de houtskool op gang te brengen. Nadat de vloeistof tijd heeft gehad om in te weken, steek de houtskool dan aan en wacht tot er een gelijke laag grijze as over de houtskool ligt. (Als alternatief kan je een houtskool aansteker gebruiken zoals bij de schoorsteen om te vermijden dat je aansteker vloeistof gebruikt).
Stap 3. Maak de forel schoon door een snede te maken vanaf de anus tot aan de onderste lip. Haal de ingewanden en kieuwen eruit en gooi ze weg. Spoel de forel af met klaar, koud water.
Stap 4. Droog de vis met papieren handdoek en besprenkel het met je favoriete kruiderij, aan binnen en buitenkant. Gebruik de kruiderij die je graag lust, maar gewoonlijk zijn look, zout, peper en dille een goede combinatie.
Stap 5. Besproei de kookrekken in je roker (soort grill om eetwaren in te roken) met niet klevend kook spruitsel. Leg de forel op de rekken met hun onderkant naar beneden, verspreid ze zodat er genoeg plaats is tussen de vissen om toe te laten dat de rook tussen de vissen heen gaat.
Stap 6. Neem een handvol van de houtspaan en verdeel het gelijkmatig over de houtskool en doe het deksel van de roker dicht. Kleine forellen zullen maar een uur nodig hebben om te koken, grotere zullen anderhalf uur tot 2 uur nodig hebben. De forel is klaar wanneer de binnen temperatuur 160 graden aangeeft, gemeten door middel van een vlees thermometer.