Hoe een kelder maken?


Hoe een kelder maken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Kies een plek uit. Je kunt een plek onder de grond of in een heuvel graven om gebruik te maken van de isolatie en de temperatuur regeling van de grond. Een minder arbeidsintensieve optie is om een koele, vochtige hoek van je souterrain te kiezen om te beginnen met je kelder. De beste plek is een plek die beschut is en met een blootstelling naar het noorden toe.

Stap 2: Zorg voor lucht ventilatie. De kelder moet twee openingen naar buiten toe hebben: één op de hoogste punt van de kelder zodat warme lucht en gas afkomstig van het opgeslagen producten kunnen ontsnappen en een opening dat uitmondt op de vloer zodat koele lucht naar binnen kan komen. Je moet deze gaten openen in het koude weer in de herfst en sluit deze weer voordat de temperatuur het vriespunt in de winter bereikt. Je kunt van alles gebruiken om de luchtcirculatie te blokkeren om deze openingen te sluiten.

Stap 3: Omsluit het gebied met muren als jouw kelder niet in de grond of in een heuvel gegraven is. Aangezien een kelder een hoge vochtgehalte moet bevatten, is het verstandig om vocht vangend materiaal te gebruiken voor het geraamte en om je muren te omsluiten. Spuit isolatieschuim tussen de binnenkant en de buitenkant van de gips laag van de muren en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk gaten en openingen mogelijk vult zodat de koude lucht in de voedsel kelder te blijft. Hieronder vallen ook alle gaten rondom de twee openingen.

Stap 4: Maak een deur in je kelder. Als je een ondergrondse kelder bouwt dan kun je of een trap en een verticale deur maken of simpelweg een stevige horizontale deur aan de opening van de kelder. Als je een hoek in de souterrain gebruikt, zorg er dan voor dat je ruimte voor een deur openlaat in het raamwerk van de muren. Je kunt een voor gemaakte deur gebruiken of simpelweg een stuk multiplex hout tussen twee latten plaatsen. Zorg ervoor dat de passing goed aansluit maar nog steeds makkelijk is om te openen en te sluiten.

Stap 5: Hang planken op. Denk na wat voor soort spullen je wilt opslaan en geef jezelf genoeg ruimte hiervoor. Houd er rekening mee dat de onderste planken koeler en meer vochtig zijn dan de bovenste planken. Plaats de planken indien mogelijk een klein beetje van de muur af zodat de lucht kan circuleren.

Stap 6: Denk goed na over de vloer. De keus voor de vloer hangt af wat je van plan bent om in je kelder op te slaan. De meeste voedingsmiddelen hebben baat bij een vochtige omgeving maar sommige voedingsmiddelen zoals pompoen, knoflook, uien of bataten doen het beter in een meer droge omgeving. Als je een vochtige omgeving nodig hebt is een vloer bestaand uit aarde het best om de kelder vochtig te houden. Als een vloer van aarde niet mogelijk is dan is een houten vloer met tussenruimtes tussen de planken ook mogelijk. Een vochtige betonvloer is ook bruikbaar alhoewel dit de kelder droger houdt dan de andere twee mogelijkheden.



Plaats een reactie