Hoe composteren?


Hoe composteren? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Kies een plek dat is handig bereikbaar is vanuit je tuin of keuken maar niet binnen het zicht valt.

Stap 2: Je hebt geen prullenbak nodig om een compost hoop te maken – een stapel bladeren, gras knipsels en ander tuinafval is voldoende maar een prullenbak houdt de compost hoop bij elkaar en ziet er netter uit. Je kunt de compost hoop omheinen met een simpele kolom van draad gemaakt uit een 1.2 meter breed bij 2.4 meter lang stuk stijf draad gaas.

Stap 3: Je kunt ook een wat meer permanente prullenbak kopen of een compost systeem bestaande uit drie prullenbakken gemaakt uit een rooster van hout of gerecyclede paletten. Laat de prullenbakken open aan één kant zodat je de compost materialen toe kunt voegen en de hoop makkelijk kunt omdraaien. Bedek de bovenkant van de prullenbakken met een plaat triplex als je woont in een gebied met een erg regenachtig klimaat. Een drie-bak systeem geef je de mogelijkheid om compost van de ene bak naar de andere bak te verplaatsen en het compost dat klaar voor gebruik is op te slaan voor wanneer je het nodig hebt.

Stap 4: De twee basis elementen waaruit compost bestaat is groen tuin afval (gras knipsels of oude kranten) en bruin tuin afval (dorre bladeren). De groene ingrediënten zijn rijk in stikstof en de bruine materialen rijk in koolstof. Door teveel groene materialen toe te voegen kan de stapel vies gaan ruiken. Voeg geen dierlijk afval, vlees, oliën, zuivel, zieke planten, onkruid dat is gaan ontkiemen of planten die zijn bespoten met pesticiden of herbiciden aan je compost hoop toe.

Stap 5: Compost hopen met een balans van één deel groen afval tegenover twee delen bruin afval breken zich het snelst af. De gemakkelijkste manier om deze balans te bereiken is om een tuin hark vol met groen materiaal aan de stapel toe te voegen en dan deze af te dekken met twee harken vol bruin materiaal en meng beiden samen. Blijf doorgaan met het toevoegen van groen en bruin materiaal totdat de hoop op zijn minst een kubieke (1 m x 1 m x 1m). Stapels van deze grootte worden sneller warm en breken daarom sneller af.

Stap 6: Voeg een schep vol afgebroken compost of tuin aarde om de microbiële activiteit in je hoop te stimuleren.

Stap 7: Compost heeft ook de juiste hoeveelheid vocht nodig om af te kunnen breken. Compost met het juiste vochtigheidsgraad voelt aan als een vochtige, uitgewrongen spons. Teveel vocht kan er voor zorgen dat de temperaturen binnen de hoop dalen (waardoor het gaat stinken). Te weinig vocht remt het afbrekingsproces en voorkomt dat de stapel opwarmt. Controleer de vochtigheidsgraad van jouw compost hoop wekelijks en pas indien nodig bij door water toe te voegen om de hoop vochtiger te maken of meer bruin afval om de hoop uit te drogen.

Stap 8: Gooi de hoop wekelijks om om materiaal naar de buitenkant van de hoop naar binnen toe te verplaatsen. Het omgooien van de hoop zorgt er ook voor het inkrimpen van de stapel welke de luchtcirculatie vermindert en het afbrekingsproces afremt.

Stap 9: Je zal ongeveer na twee maanden een bruikbare compost hoop hebben. Je weet wanneer je compost hoop bruikbaar is wanneer deze niet langer opwarmt en je niet meer de oorspronkelijke materialen kunt herkennen. De compost hoop moet donker bruin en vochtig zijn en ruiken naar aarde. Graaf bruikbaar compost in de aarde van je tuin. Je kunt ook gedeeltelijk tot compost geworden materiaal gebruiken zoals mulch.

Stap 10: Je kunt ook een erg simpel, passieve compost systeem maken door simpelweg bladeren, gras knipsel en ander tuin afval in een hoop te plaatsen die in een afgelegen hoek van jouw tuin ligt. De compost hoop is klaar voor gebruik wanneer de oorspronkelijke materialen niet meer te herkennen zijn, wat meestal tussen zes tot twaalf maanden het geval is. Compost aan de onderkant en het midden van de stapel is meestal het eerst “bruikbaar”.



Plaats een reactie